Horizonte_Logo_Black3.png
78_RENDER_01.jpg

Environment
Museum

Type

Residential

Location

Vila nova de Gaia, Portugal

 

Area

30.000m²

 

Started

2020

 

Client

CM Gaia

 

Status

Competition entry

Images by

IMG Bureau

Consultants

TEKK - Portugal

A3R - Engenharia

FLUI MEP

Baum Atelier

Amplitude Acoustics

Edifícios Saudáveis

The new Environment Museum aims to become a landmark, not only for its conceptual approach but mainly for its engagement with the city, its local characteristics, and nature: committing to fundamental vectors as urban harmony, social and economic endorsement, and smart-bioclimatic design.

 

The proposal envisages a green veil being created over the entire plot, offering a qualified public space for the local community and the stage for the new museum. This space shares with the city all it's potential in its different uses and occupations. Throughout the park, one will find the reminiscences of the existing structures, monuments, and ruins of the old ceramic production halls. These can be contemplated from above: the old chimneys and furnaces become integrated within the park and museum. The roof becomes a topography and accessible for everyone. Museums require an admission fee, and only a few will visit its content. But not in this one: the museum is seen from inside out here.

The topographic roof is perforated and partially allows light to come inside the museum. Simultaneously, it establishes a visual connection between the indoor and outdoor areas. The park and the museum become one: nature grows down and enters through the patios, becoming an active exhibition element.

 

This design aims to foster a harmonious relationship between the visitors and their environment. The museum has its fundamental principles of functionality, valuing nature, balance, and aesthetics, offering a new green space to this parish. It shall promote a temporal dynamism and an assortment of experiences for users throughout all seasons of the year. But mainly, it should raise the principles of biodiversity and bioclimatic designs. The existing structures of the old ceramic industrial halls and the remaining earth should be used as an integrating part of the new design. The old brick walls become the new walls of the main exhibition spaces, like the earth, which can be transformed into the green roof's soil.

 

With the Environment Museum in Gaia (Porto, Portugal), we reuse, reduce and reproduce resources, thinking on a local scale, with responsible and social measures.

78_RENDER_02.jpg
78_DIAGRAM_Concept_01.jpg
78_DIAGRAM_Concept_02.jpg
78_DIAGRAM_Concept_03.jpg

Museum vs Envinroment

Let's mix it up

Into an intertwining relationship

78_DIAGRAM_Evolution_01.jpg

The design calls for the recycling theme from scratch and envisions re-using the ruins from the old ceramic manufacturer.
The old brick walls will become the new walls of the museum.

78_RENDER_03.jpg

The entrance and reception area and its interaction with the park on top, through the several patios

78_RENDER_04.jpg

The exhibitions halls are constructed with the site’s existing ruins, which once held a ceramic manufacturer

78_DIAGRAM_Museum Path.jpg

The patios will bring daylight inside the museum to reconnect the visitors to the outside world and nature itself.

78_RENDER_05.jpg
78_DIAGRAM_Axonometric View.jpg

The environment and nature as the leading actors, as in an exhibition to the future and the location’s narrative

78_DIAGRAM_Sustainability.jpg

The bio-climatic strategy will take out the best of an embedded design with a green roof. Beyond the thermal advantages, the several patios will significantly decrease the room temperature inside and promote natural ventilation and daylight access. The amount of vegetation shall purify the air and the biodiversity of the whole neighborhood. Rainwater collection for irrigation and thermal-solar energy plays a significant role in energy savings and net-zero energy.