Horizonte_Logo_Black3.png
75_RENDER_01.jpg
work        about        contact

Urban
Nature

Type

Residential

Location

Porto, Portugal

 

Area

31.000m²

 

Started

2020

 

Client

CM Porto

 

Status

Competition entry

Images by

IMG Bureau

The proposal intends to give a positive answer to its surroundings and the city, focusing on the way the residential blocks interact with the urban grid, the local communities and the building’s energy performance.
 
The given master plan suggestion speaks a language that doesn’t comply with the city urban composition. Therefore, it was rethought the way buildings react to each other and particularly to their surroundings.
Being part of an existing and delicate neighbourhood, already with its own social links embedded, the new buildings - bringing new inhabitants - need to incorporate an inclusive approach. Decomposing the big masses into individual residential blocks allow for a more positive and open solution in relation to the existing buildings, as it increases the sun exposure for the remaining and upcoming structures.
 
The project is a great exercise to rethink our cities, towards a better living. Embracing environmentally friendly concepts, in which nature, sustainability, farming and zero energy design systems are brought to the foreground.
 
Within the city.
Yet closer to nature.

Nature surrounds and defines us.
The present moment we live in
and the future we envision

75_RENDER_02.jpg
75_Diagrama_01_Estrategia de Implantacao
75_Diagrama_02_Estrategia de Implantacao
75_Diagrama_03_Garagem.jpg
75_Diagrama_04_Parque.jpg

Suggested master plan

New Proposal

Naturally ventilated garage

Green approach

75_ABC_10_Plantas_A.png

Level 1

Ground floor

75_RENDER_04.jpg

Bringing nature closer to the urban scenario, enhancing the inhabitant's quality of living by providing private outdoor spaces

The interior surface of the apartments is extended to the outside, providing the inhabitants with a private garden.

75_RENDER_03.jpg

The bio-climatic strategy was carefully thought in order to maximize the buildings’ efficiency, using primarily passive systems, like the balconies and its vegetation that can bring shadow during summer time, but allow the sun shine through in winter by the lack of vegetation during this season. Simultaneously, it increases the biodiversity and purifies the air.